Записатись на прийом
Записатись на прийом
Більше 800 лікарів вже отримали знання з невідкладної допомоги у Львові
2023-04-25 10:15:38

У Другому медичному об’єднанні Львова активно тривають навчання з надання невідкладної допомоги для лікарів з усієї України. У Симуляційний тренінговий центр невідкладної медицини Mehad приїжджають лікарі з усіх куточків України: Харкова, Дніпра, Одеси, Миколаєва, Херсона, Києва, Чернігова. Курси є повністю безкоштовними для учасників і проводяться за підтримки Міністерства закордонних справ Франції та організації La Chaîne de l'Espoir.

«Організація Mehad запрацювала у Сирії у 2011 році. Минулого року, коли війна розпочалась в Україні, ми зрозуміли, що маємо бути тут. Професор Рафаель Пітті, керівник навчальних програм UOSSM France, заснував у Львові медичний тренінговий центр. Ми навчили вже більше 800 людей і продовжуємо це робити. Я спершу працювала у Польщі на українському кордоні, надавала психологічну допомогу українським жінкам і дітям. Але я дуже хотіла приїхати в Україну, щоб робити більше», - розповідає Рейчел Ізольда, проектна менеджерка Mehad в Україні.

Інструктори пройшли навчання у Європейському інституті медичної освіти у Франції – це анестезіологи, реаніматологи, хірурги-травматологи. Навчання проводили фахівці, що працювали в багатьох гарячих точках, зокрема в Сирії.

«Ми відкрили тренінговий центр у Другому медичному об’єднанні Львова, обладнали великою кількістю манекенів, щоб навчати українських медиків. Це цивільні медики і люди, які беруть участь у медичних евакуаціях, а також військові медики. Вкінці серпня ми запустили курс з ультразвукової діагностики (тактичний ультразвук за протоколом FAST). За цей період ми підготували 12 інструкторів, 8 з яких тепер працюють з нами. Ми виховали і навчили працювати близько 800 курсантів», - розповідає медичний представник компанії Mehad в Україні Микола Копитчак.

«Психотравма для спеціалістів» - це ще один курс тренінгового центру, спільний з французьким університетом. Вже провели 2 таких курси, навчивши 48 курсантів. Тепер готують курс для медичних працівників-непсихотерапевтів, для лікарів пацієнтів, що пережили насильство. Зокрема, зараз триває підготовка українських тренерів, щоб запустити такий курс для українських медиків. 

У січні у центрі стартував курс «Damage control в хірургії». «Коли є поранення черевної порожнини, грудної клітки, магістральних судин, травми серця, наші хірурги зупиняють кровотечі, роблять різні маніпуляції, щоб допомогти пацієнту з місця ураження дістатися до найближчого госпіталя для отримання більш кваліфікованої допомоги (цей період може тривати від 10 хв до 2 діб). Ми навчаємо хірургів робити зупинку кровотечі в умовах бойових дій», - продовжує Микола Копитчак.

Для лікарів-травматологів є курс зі зовнішньої фіксації кінцівок (стабілізація тазу і зовнішні фіксатори верхніх і нижніх кінцівок). У планах – навчання медиків надання допомоги при різних видах хімічного ураження. 

Симуляційний тренінговий центр співпрацює з Всеукраїнською Радою Реанімації. Зараз триває практичний курс «Medevaс» (медична евакуація).

«Ми не тільки навчаємо, а й надаємо апарати, на яких потім люди можуть працювати. Ми даруємо 52 ультразвукові датчики лікарням України: Харківської, Миколаївської, Одеської, Херсонської областей, міст Дніпро, Запоріжжя, Полтава, Київ, Львів. Датчик підключається за допомогою Wi-Fi до телефона, важить 90 г. Його використовують як під час транспортування пацієнта, так в умовах польового військового госпіталю, він не вимагає 220V», - зазначив медичний представник компанії Mehad в Україні Микола Копитчак.

Нагадаємо, тренінговий центр створила французька та міжнародна медична і гуманітарна неурядова організація UOSSM France, спільно з організацією La chaine de l'espoir і за підтримки кризового центру Міністерства закордонних справ Франції. Організація відповідає за надання невідкладної медичної допомоги постраждалому від війни населенню.

Контактна особа: Микола, +38 067 970 43 28.