Записатись на прийом
Записатись на прийом
З понад 200 освітян, які пройшли мамографію у 5-ій Лікарні, в 11% - виявлено патологію
2023-04-05 08:31:20

З понад 200 освітян, які пройшли мамографію у 5-ій Лікарні, в 11% - виявлено патологію


Впродовж місяця боротьби з раком молочної залози більше 200 освітян пройшли обстеження 5-ій Лікарні Другого медичного об'єднання Львова. Лікарня і управління освіти департаменту гуманітарної політики ЛМР провели спільну акцію «НаВЧИ турботи про себе», в рамках якої освітяни пройшли мамографію або УЗД грудей для профілактики раку молочної залози.


Зі 189 жінок, які пройшли мамографію, у 14 виявлено патологію. 34 освітянкам рекомендовано контроль через пів року (бо структурно змінена тканина). На консультацію до мамолога скерували 20 жінок. Серед 16 освітянок, віком від 25 до 40 років, які пройшли УЗД грудей, 7 скерували на контрольний УЗД-огляд, 2 – до мамолога. 


«Планові обстеження – це вкрай важливо. Бачимо, що здебільшого на огляд прийшли абсолютно здорові жінки, які не мали жодних скарг. А статистика показує, що 11% вже мають патології. Оскільки на ранніх стадіях захворювання найчастіше протікає безсимптомно, профілактичні обстеження дають змогу вчасно виявити хворобу. Після виходу міста з «червоної» зони 5-та міська лікарня запрошуватиме на обстеження освітян Франківського району. Насамперед, ця акція покликана привернути увагу усіх жінок. Тому запрошуємо мешканок проходити щорічно огляди молочних залоз», - розповідає генеральний директор Другого медичного об'єднання Львова Андрій Миськів.


Нагадаємо, мамографія – це рентгенологічний (променевий) метод візуалізації стану молочних залоз. За даними ВООЗ, мамографія є «золотим стандартом» променевої діагностики захворювань молочних залоз у всьому світі, адже показує найменші зміни.


Для проходження обстеження на безкоштовній основі потрібне електронне скерування від лікаря. 


Довідка


Згідно із статистикою ВООЗ, рак грудей є найбільш розповсюдженим видом раку у всьому світі. В Україні це захворювання є лідером серед жіночої онкології. Вплинути на ситуацію може лише раннє виявлення хвороби, адже І стадію раку грудей виліковують у 95% жінок, ІІ стадію у 80%, а ІІІ стадію – у 50%.

Проходити обстеження у мамолога потрібно щорічно, починаючи з 25 років. Лікар оцінює ризик розвитку раку молочної залози. До 40 років – це ультразвукова діагностика, після – обов’язкова щорічна мамографія.