Записатись на прийом
Записатись на прийом
До уваги пацієнтів, які потребують ендопротезування
2023-11-17 11:31:22

 Відтепер є можливість безкоштовного ендопротезування суглобів за кошти державного бюджету у закладах охорони здоров’я. Ендопротезування – це хірургічна операція, при якій пошкоджений/зруйнований суглоб замінюється штучним. Ендопротез повністю повторює анатомічну форму суглоба, його структуру, приймаючи на себе навантаження і рухові функції.

При важких патологічних процесах у суглобах альтернативи ендопротезуванню немає, попри те, що інколи є деякі ускладнення та несприятливі наслідки.

Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих імені Ю. Липи є базовим закладом із проведення безкоштовного ендопротезування суглобів, закуплених за кошти бюджетної Програми КПКВ 2301400 «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та Комплексних заходів програмного характеру» за напрямом «Ендопротези та набори для імплантації» у Львівській області.

Травми, захворювання суглобів, надмірні фізичні навантаження, вікові зміни кістково-суглобової системи – все це позначається на здоров’ї суглобів і призводить до їх "зношування".

Дегенеративно-дистрофічні ураження суглобів належать до найбільш тяжких і поширених захворювань опорно-рухового апарату. Порушення функцій опори і рухливості нижніх кінцівок у хворих призводять до значного зменшення працездатності і підвищення рівня інвалідності. Серед хворих коксартрозом інвалідами першої групи є 7 % пацієнтів, другої – 60,1 %, третьої – 32,9 %, при цьому головною причиною повної втрати працездатності у 32,9 % хворих є двобічний коксартроз третього ступеню.

Інвалідність при захворюваннях кульшового суглоба у 3 рази вища, ніж при дегенеративно-дистрофічних захворюваннях колінного суглоба, та у 7 разів вища, ніж при захворюваннях надп’ятково-гомілкового суглоба. Це одна з актуальних проблем ортопедії, яка має не тільки медичне, а й соціальне значення.

Проблема патології опорно-рухового апарату актуальна для України. На сучасному етапі вона набуває актуальності, оскільки все частіше дегенеративно-дистрофічними захворюваннями суглобів хворіють люди працездатного віку у 30–60 років, що складає 40–60 % спостережень. Згідно із даними ВООЗ, дегенеративно-дистрофічні процеси суглобів є не тільки причиною страждань, інвалідності і смертності людей похилого віку, але й значною соціально-економічною проблемою. Це обумовлено старінням населення планети, оскільки збільшується частка людей похилого віку. Практика заміни суглоба, зруйнованого патологічним процесом чи травмою, на штучний відкрила новий етап у вирішенні найбільш актуального питання травматології та ортопедії з відновлення без больової рухливості суглобів і опірності нижньої кінцівки.

На сьогодні широкого розповсюдження отримала технологія тотального ендопротезування суглобів, яка є одним із ефективних методів відновлення втраченої (обмеженої) функції, що пояснюється малою ефективністю консервативних методів лікування дегенеративно-дистрофічних захворювань і наслідків травм.

Телефони для консультації: 032 259 02 67, 032 296 11 45.