Записатись на прийом
Записатись на прийом
Осередок «Твій сімейний лікар» запрацював у Львові
2023-05-09 12:22:30

Майданчик розвитку медичних працівників первинної ланки: сімейних лікарів, терапевтів, педіатрів.У Львові створюють регіональний лікарський осередок «Твій сімейний лікар». 

Це спільнота лікарів, які розуміють і відчувають необхідність постійного професійного і особистісного розвитку, є поборниками доказової медицини і готові взяти на себе відповідальність і за надання якісної медичної послуги, і за формування нової культури взаємодії між лікарем і пацієнтом, яка би базувалася на взаємній довірі, толерантності і взаємній відповідальності за здоров’я.

«Сімейні лікарі найпершими приходять на допомогу, вони постійно поруч зі своїми пацієнтами. Тому такі спільноти, де можна обмінюватися досвідом і покращувати свої знання, дуже корисні. Ми дуже підтримуємо такі ініціативи», - розповідає начальниця управління охорони здоров’я ЛМР Марта Матюшко.

«Ми із січня почали працювати зі спілкою «Твій сімейний лікар» в контексті навчань для сімейних лікарів щодо тестувань на ВІЛ/СНІД. І під час таких навчань виникла ідея створити такий осередок у Львові. Це дуже потрібно, бо це навчання з експертами високого класу, щоб ще більше працювати на профілактику захворювань», - зазначив генеральний директор Другого медичного об’єднання Львова Андрій Миськів.

В рамках діяльності осередку планують: консультування, обмін ідеями та досвідом, професійні дискусії, вебінари від команди проєкту «Твій сімейний лікар» та із залученням відомих експертів.

«Громадська спілка «Твій сімейний лікар» - це спільнота медиків нового покоління — людяних, доказових, публічних. Створена з метою підтримки лікарів та лікарок первинної медичної допомоги на шляху реформ, покращення якості надання медичної допомоги, налагодження комунікації між лікарями та пацієнтами, а як результат — створення нової культури турботи про здоров’я, де лікар чи лікарка радше допомагають залишатись здоровими, ніж полегшують запущені наслідки. Формулювання «турбота про здоров'я» дає інший посил: лікарі не лікують хворих, а турбуються про здорових. Наша мета — створити «лікаря здорової людини», адже профілактувати – це значно дешевше для пацієнта та держави, аніж лікувати», - розповідає медична директорка Другого медичного об’єднання Львова Ірина Цегелик.

Зустрічі активних лікарів відбуватимуться щомісяця за адресою: Друге медичне об'єднання Львова, вул. Стецька, 3, третій поверх, актовий зал. На першій зустрічі своїми наробками та спостереженнями поділилася Олена Мацех, сімейна лікарка сімейної амбулаторії «ВУЛИК», розповідаючи про профілактику професійного вигорання за допомогою організації робочого процесу.

«Ми спілкуємося з лікарями первинної ланки всієї країни і об’єднуємо їх у такі неформальні осередки, де можна ділитися досвідом і сумнівами. Сімейні лікарі є першими на етапі реформування медицини, тому, щоб цей процес був більш комфортним та ефективним, ми творимо такі спільноти, де лікарство відверто може думати про те, як краще для пацієнта, для лікаря і для громади. Це підхід до свідомого формування суспільної культури, де буде здорова людина у здоровому суспільстві», - пояснила голова громадської спілки «Твій сімейний лікар» Оксана Мусієнко.