Записатись на прийом
Записатись на прийом
Сімейні лікарі міста проходять тренінги про консультування і тестування швидкими тестами на ВІЛ
2023-04-11 10:10:23

Медичні працівники первинної ланки м. Львова беруть участь у серії тренінгів з консультування та тестування на ВІЛ. Піврічна програма передбачає навчання 480 сімейних лікарів міста. Ключове завдання – збільшити кількість тестувань на базі медичних установ, аби кожен львів’янин, який звертається за отриманням медичної допомоги, мав змогу швидко, безкоштовно та анонімно пройти тестування на ВІЛ.



«Розпочинаємо навчання сімейних лікарів щодо тестування мешканців м. Львова на ВІЛ. Відповідно до Програми медичних гарантій, є пакет щодо обстеження таких пацієнтів і надання їм лікування. Проект триватиме пів року, 480 сімейних лікарів м. Львова повинні пройти курс. Основна мета – виявити людей, які не знають, що вони живуть з ВІЛ, щоби якнайшвидше розпочати лікування. А друге – це побороти стигму як лікаря, так і пацієнта, щодо ВІЛ як звичайного діагнозу, з яким можна жити і, вчасно виявивши, лікувати», - пояснює керівник Другого медичного об’єднання Львова Андрій Миськів.

«Цим пілотним проектом у Львові ми хочемо в реальності показати, яку цінність може дати команда «Твій сімейний лікар» для спільноти лікарів та лікарок первинної ланки у регіоні: це можливість професійного та особистісного розвитку, це обмін ідеями та досвідом, взаємне консультування та залучення кращої української і міжнародної експертизи задля формування здорового суспільства здорових людей», - зазначає Оксана Мусієнко, лідерка напряму розвитку спільнот та взаємодії з друзями бренду «Твій сімейний лікар».

«Тема тестування на ВІЛ-інфекцію є дуже потрібною, тестування входить в порядок надання медичної допомоги на первинній ланці. Ми не могли цього зрушити через певні стигми у лікарів, через недостатнє знання з комунікації між лікарем і пацієнтом щодо того, як правильно донести інформацію. У цьому навчанні беруть участь тільки лікарі первинної ланки, оскільки зустріч лікаря і пацієнта відбувається на первинному рівні. І 80% медичної допомоги має надаватися на первинній ланці», - розповідає експертка управління охорони здоров’я ЛМР з первинної медичної допомоги, медична директорка 4-ї Лікарні Другого медичного об’єднання Львова Ірина Цегелик.

Сімейні лікарі напрацьовуватимуть навички тестування швидкими тестами на ВІЛ, вивчатимуть основні права та обов’язки людей, які живуть з ВІЛ-позитивним статусом, дізнаються цілі, завдання, принципи та алгоритм дотестового та післятестового консультування людей щодо ВІЛ, а також навчатимуться коректно комунікувати на тему ВІЛ.

«Оскільки кожен мешканець міста з будь-яких причин звертається до сімейного лікаря, важливо, щоб сімейні лікарі мали всі необхідні знання, як тестувати на ВІЛ, як лікувати, як вести пацієнта. Завдяки фінансовій підтримці БО «100% Життя», організували навчання для сімейних лікарів Львова. Впродовж наступних 5 місяців будуть такі тижневі навчання. Вкінці року побачимо, наскільки були ефективні ці зусилля і як вдалося протестувати населення», - пояснює завідувачка Центру інтегрованих медико-соціальних послуг Другого медичного об’єднання Львова Олена Павлишин.

Захід проводиться в рамках проєкту «HealthLink: Посилення зусиль з протидії ВІЛ/СНІДу в Україні» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) у співпраці з «Твій Сімейний Лікар» та за підтримки БО "100% Життя".

Доступне та зручне тестування на ВІЛ – це перший крок для отримання послуг з профілактики, лікування, догляду та підтримки у зв'язку з ВІЛ. Раннє виявлення ВІЛ та швидкий початок лікування дозволяють інфікованій людині жити довгим та повноцінним життям.

Тестування на ВІЛ – це перший крок для подолання епідемії в цілому, адже якщо вірусне навантаження не визначається, то ВІЛ не передається партнерам людей, що живуть з ВІЛ.